A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Опорний заклад - Глухівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6 Глухівської міської ради Сумської області

16 листопада - Міжнародний день толерантності

Дата: 14.11.2021 11:19
Кількість переглядів: 77

16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності, запроваджений у зв’язку із ухваленням ЮНЕСКО у 1995 році Декларації принципів терпимості, в основу якої закладено положення, проголошені в Загальній декларації прав людини.

Толерантність – це повага до людської індивідуальності, визнання основоположних прав і свобод людини та громадянина, прийняття та правильне розуміння різноманіття культур та форм самовираження.

Принципи рівності та недискримінації закріплені в міжнародному та національному законодавстві, згідно з якими всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах.

Забезпечення принципу рівності під час реалізації прав і свобод людини та громадянина є головним завданням у діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Так, Уповноваженим у рамках здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина систематично проводився моніторинг стану дотримання принципу рівності у роботі органів державної влади та місцевого самоврядування, а також юридичних осіб публічного і приватного права.

Окрім того, Уповноваженим проводиться активна просвітницька робота, спрямована на подолання негативних стереотипів та формування толерантного ставлення до вразливих груп суспільства, а також вживаються заходи з метою запобігання та протидії дискримінації в українському суспільстві.

Уповноважений закликає бути толерантними, з розумінням та повагою ставитись один до одного, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Отже, свято покликане шанувати рівність всіх людей, не залежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, релігійних вподобань, гендерної ідентичності чи світогляду. У листопаді 2015 року Верховна Рада України прийняла «антидискримінаційну» поправку до Трудового кодексу, чим додатково законодавчо закріпила недопущення дискримінації людей на робочому місці за всіма із цих ознак, вкотре підтвердивши демократичність та толерантність українського суспільства.

Варто пам'ятати, що толерантність ? це терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки, культури і звичаїв.

Здатність терпимо і з розумінням ставитись до інакшості оточуючих, це невід'ємна складова сучасного життя та умова органічного співіснування різних людей в одному суспільстві. Адже кожен із нас унікальний.

У цей день як ніколи актуальним є гасло «Усі різні ? усі рівні», яке вже давно стало символом толерантності та шанування різноманіття.

Так відповідно до Наказу «ЦЕНТРУ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ» від 08.11.2021 №12-ОД "Про проведеня тижня «Виховуємо толерантність»", на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2021 року №145 «Питання Державної соціальної програми  запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі  на період до 2025року», у рамках відзначення Міжнародного Дня толерантності (16 листопада) та з метою формування в учнів загальнолюдських моральних цінностей, виховання у дітей терпимості, ціннісного ставлення до людини, її точки зору, розвитку толерантних відносин між учасниками освітнього процесу по Глухівській хагальноосвітній школі були розроблені та заплановані заходи проведення тижня «Виховуємо толерантність» з 15.11 по 19.11 2021 року в очній та дистанційній формі.

Наказ К У «ЦЕНТРУ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ»

План заходів "Тиждень толерантності" 2021-2022 н.р.

У рамках відзначення Міжнародного Дня толерантності (16 листопада) та з метою формування в дітей загальнолюдських, моральних цінностей, задля пропаганди принципів терпимості та розвитку толерантних настанов усіх учасників освітнього процесу було проведено «Тиждень толерантності».

Головною метою було:

– познайомити дітей з поняттями «толерантність» та «толерантна людина»;

– виховати у дітей дружелюбність, вміння радіти успіхам інших;

– розвивати у дітей почуття емпатії, терпіння, доброти, поваги.

Завдання проведення «Тижня толерантності»:

Виховати у дітей дружелюбність, вміння радіти успіхам інших;

Розшитими кругозір школяра;

Формування гармонійної особистості;

Формувати толерантне ставлення до інших людей

Робота була спрямована на розуміння необхідності реалізації принципів толерантності в суспільстві, потребу злагоди, повагу до інших людей, їхніх думок, дотримання своїх переконань і визнання такого ж права за іншими.

Упродовж тижня Толерантності всі учасники освітнього процесу приймали активну участь у різних заходах, які проходили як в очному так і в дистанційному форматі та змінювали один одного.

Більше фото та відео  дивіться за посиланням https://www.facebook.com/shkolan6/?ref=pages_you_manage

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень